مطالبه مهریه

     از مهمترین موارد ازدواج و طلاق تعیین و مطالبه مهریه می باشد. در زمان های گذشته به مهریه کابین نیز گفته می شد که معادل اسلامی آن نیز صداقت است و در اصل به مالی گفته می‌شود که زوج در هنگام وقوع عقد نکاح متعهد می‌گردد تا به موجب این عقد به زوجه پرداخت کند. باید بدانیم که مطالبه مهریه تنها مختص دین اسلام می‌باشد و این مورد در فروغ دین یهودیت نیز دیده می شود و یهودیان نیز مهریه را به عنوان تامین مالی برای زوجه پس از طلاق و به جهت مانعی برای جلوگیری از اقدام به طلاق اجاره توسط زوج مورد پذیرش قرار داده و به آن عمل می کنند. اما ملاک و معیار پذیرش مهریه در دین اسلام متفاوت است. دین اسلام مهریه یا صدا قرآن و ادعیه و بخشش از طرف مرد به زن می‌داند که به وسیله آن قصد جدی خود را در جاری ساختن صیغه نکاح نشان میدهد. در حالیکه در اسلام میزان ای برای حداقل یا حداکثر مهریه تعیین نشده است اما امروز دیده می‌شود که برخی با معیار قرار دادن حداکثر مهریه به نحوی که آن را پشتوانه عدم طلا قرار می‌دهند که البته بسیار دیده شده که در شرایط و مسیر زندگی مشترکشان بر خلاف تصورات ذهنی اولیه پیشرفته و متاسفانه مهریه سنگین نیز نمی تواند تضمینی برای دوام خانواده و عقد نکاح طرفین قرار گیرد.

     باید دقت کنید که بحث مطالبه مهریه از دادخواست طلاق جداست یعنی زوجه میتواند بدون این که اقدامی برای طلاق انجام دهد دعوی مطالبه مهریه را در دادگاه بر علیه شوهر خود طرح کند. پس دوستان توجه کنند که مطالبه مهریه منافاتی با زندگی مشترک ندارد زیرا مهریه حقی است از طرف زوجه که بر ذمه زوج می باشد و این حق در هر زمانی قابل مطالبه است.
با توجه به ابلاغ رئیس جدید قوه قضاییه در مورد عدم زندانی کردن زوج های محکوم به پرداخت مهریه بسیاری از بانوان دچار این سوءبرداشت شده‌اند که دیگر مطالبه مهریه کاری عبث و بیهوده است و با این تصمیم جدید در عصر فاقد ضمانت اجرایی شده است. با کمی دقت و تحمل در متن ابلاغ و شرایط آن که از طرف سخنگوی قوه قضاییه شهر داده شد متوجه می‌شویم که این برداشت غلط و خواب است زیرا در راستای این تصمیم جدید بیان شده که تنها زوج هایی که توانایی پرداخت مهریه را نداشته و اعسار آنها نزد دادگاه ثابت شده است مشمول این قانون جدید مهریه میشوند. پس واضح است افرادی که نمی توانند اعسار خود را در دادگاه ثابت کنند یا علیرغم تمکن مالی از پرداخت مهریه همسر خود اجتناب می‌کنند باید تا زمان پرداخت کامل مهریه در زندان باقی بمانند از طرفی دیگر رئیس محترم قوه قضائیه در قانون جدید مهریه تدابیر فراوانی را جهت جلوگیری از وقوع معاملات به قصد فرار از دین از طرف زوج را اندیشیده اند تا از این رهگذر مانع بروز خسارات به بانوان عزیز شده و این امکان هم چنان فراهم باشد که بانوان عزیز با ارائه دادخواست مطالبه مهریه بتوانند به حقوق مسلم خود دست یابند.

مطالبه مهریه

مطالبه مهریه

در مورد ماهیت مالی که مصداق مهریه قرار می‌گیرد باید توجه داشت که بر اساس ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران مال مورد مهریه باید دارای دو شرط اساسی باشد:۱_ مالیت داشته باشد ۲_ قابل تملک باشد. پس برخلاف تصور عموم نمی توان یک کیلو بال مگس را مهریه قرار داد زیرا از نظر عقلا این مورد مالیتی ندارد و عرف برای آن قیمتی در نظر نمی گیرند. از طرفی اگر شی مالیت داشته و دارای قیمت باشد اما قابلیت تملک نداشته باشد نیز مهر نیست. مثلا نمی توانیم ملکی را که مورد وقف قرار گرفته و از املاک اوقافی است به عنوان مهریه قرار دهیم. از آن می‌توان در موارد اخیر الذکر دعوی مطالبه مهریه را در دادگاه خانواده مطرح کرد. با توجه به ابلاغ رئیس جدید قوه قضاییه در مورد عدم زندانی کردن زوج های محکوم به پرداخت مهریه بسیاری از بانوان دچار این سوءبرداشت شده‌اند که دیگر مطالبه مهریه کاری عبث و بیهوده است و با این تصمیم جدید در عصر فاقد ضمانت اجرایی شده است. با کمی دقت و تحمل در متن ابلاغ و شرایط آن که از طرف سخنگوی قوه قضاییه شهر داده شد متوجه می‌شویم که این برداشت غلط و خواب است زیرا در راستای این تصمیم جدید بیان شده که تنها زوج هایی که توانایی پرداخت مهریه را نداشته و اعسار آنها نزد دادگاه ثابت شده است مشمول این قانون جدید مهریه میشوند. پس واضح است افرادی که نمی توانند اعسار خود را در دادگاه ثابت کنند یا علیرغم تمکن مالی از پرداخت مهریه همسر خود اجتناب می‌کنند باید تا زمان پرداخت کامل مهریه در زندان باقی بمانند از طرفی دیگر رئیس محترم قوه قضائیه در قانون جدید مهریه تدابیر فراوانی را جهت جلوگیری از وقوع معاملات به قصد فرار از دین از طرف زوج را اندیشیده اند تا از این رهگذر مانع بروز خسارات به بانوان عزیز شده و این امکان هم چنان فراهم باشد که بانوان عزیز با ارائه دادخواست مطالبه مهریه بتوانند به حقوق مسلم خود دست یابند.